Új fogyasztók távhőrendszerre csatlakoztatása és a távhő rendszer korszerűsítése Kecskeméten

Üdvözöljük a „Új fogyasztók távhőrendszerre csatlakoztatása és a távhő rendszer korszerűsítése Kecskeméten” című projekt oldalán. Honlapunkon érdekes és aktuális információkat tudhat meg a beruházásról.

PROJEKTINFORMÁCIÓK

Kedvezményezett neve: ÉKM Építési és Közlekedési Minisztérium és KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft.
A projekt címe: „Új fogyasztók távhőrendszerre csatlakoztatása és a távhő rendszer korszerűsítése Kecskeméten”
A szerződött támogatási összeg: 140 472 658 Ft
A projekt támogatási intenzitása:  50%
A projekt befejezési dátuma: 2023.09.12.
Projekt azonosító száma: KEHOP-5.3.1-17-2017-00009

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA

A projektet a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság és az ÉKM Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma fogja megvalósítani legkésőbb 2023.09.12-ig.

Kiinduló állapot rövid bemutatása:

A projekt négy főrészből áll, szolgáltatói hőközpont megszüntetésekhez tartozó új, korszerű felhasználói hőközpontok kialakításokból, piacbővítő beruházásokból és jelenleg földgáztüzelésű kazánnal ellátott épületcsoport távhőre csatlakozásából.

1. Homokbányai városrész

A jelenlegi állapotban első ütemben távhőre csatlakozó három épület átlagos éves gáztüzelőanyag fogyasztása 1942 GJ. A fejlesztést követően a létesülő elosztó távvezetékhálózat hővesztesége (277 GJ) miatt ez az érték 2 241 GJ-ra nő. A fejlesztés során létrejövő távhőrendszer éves keringetési villamosenergia-felhasználása 189 kWh/év lesz.

2. Belvárosi és egyéb piacbővítő beruházások

A távhőre csatlakozó épületek átlagos éves gáztüzelőanyag fogyasztása 6 400 GJ. Az új fogyasztók csatlakozásához megépülő bekötő vezetékek éves hővesztesége 495 GJ. A hőforrásban jelentkező gázfogyasztás 5 033 GJ, ami 1 367 GJ primer energia megtakarítást jelent éves szinten. A többlet keringetési villamosenergia-fogyasztás 3 432 kWh adódik.

3. Margaréta Otthon hőközpont szétválasztás

Az épület jelenlegi szekundervezetéki csatlakozásának éves hőveszteség primerenergia-igénye 80,3 GJ. A leválasztást követően az épület primer vezetékcsatlakozást kap. Az új primer vezeték hőveszteség primerenergia-igénye 45,4 GJ lesz. A Margaréta hőközpont szekunder rendszere keringetési villamosenergia-fogyasztása 299 kWh-val csökken.

4. Új fogyasztók csatlakoztatása

A projekt keretében távhőrendszerhez csatlakozó fogyasztók nagy része gázfűtéses, két épület széntüzelésű. Az épületek átlagos éves gáztüzelőanyag fogyasztása 4 615 GJ, barnaszén fogyasztása 5 472 GJ. Az új fogyasztók csatlakozásához megépülő bekötő vezetékek éves hővesztesége 290 GJ. A fűtőműben a plusz hőigények biztosítására 6 358 GJ többlet gázfogyasztás, a keringetésben 54 451 kWh többlet villamosenergia-fogyasztás jelentkezik. A kazánégők és az égési levegő biztosításának elmaradása 2 171 kWh villamosenergia-megtakarítást jelent. Összességében 52 280 kWh-val nő a villamosenergia felhasználás.

KAPCSOLAT

KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft.
6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.
képviseli: Horváth Attila ügyvezető igazgató